maanantai 21. maaliskuuta 2016

Esa Mäkinen: Totuuskuutio


Esa Mäkisen 2015 vuonna ilmestynyt esikoisromaani Totuuskuutio kertoo tulevaisuudesta Celsiuksella työskentelevän täsmäyttäjän, Tero Liljan, näkökulmasta. Lähes kaikki tieto on siirtynyt sähköiseen muotoon, paperille ei paineta enää lähes mitään. Paitsi ehkä hääkutsuja ja -ohjelmia silloin tällöin, jos morsian haluaa perinteiset vanhanaikaiset häät. Täsmäyttäjän työhön kuuluu tuon netissä olevan tiedon muuntelu sellaiseksi kuin maksava asiakas haluaa. Esimerkiksi jokin julkisuuden henkilö tai firma voi ostaa itselleen maineenhallintaa jolloin tästä ei leviä netissä muuta tietoa kuin mitä hän haluaa. Töppäilitkö kännissä baarissa? Ei se mitään, voit maksaa Celsiukselle ja kaikki todistusaineisto töppäilyistäsi häviää netistä, eikä kukaan enää näe sitä. Jos joku kerkesi nähdä sen ja yrittää kertoa muille näkemästään, häntä voidaan alkaa haukkua netissä valehtelijaksi ja narkkariksi jolloin kukaan ei usko häntä.

Mutta sitten tapahtuu onnettomuus, joka koskettaa Teroa itseään. Hän ei halua Celsiuksen pimittävän tietoa tapahtuneesta ja lähtee taistelemaan Celsiuksen sensuuria vastaan.


"Kuka päättää, mitä sinusta tiedetään? Hyytävän ajankohtainen trilleri tulevaisuuden Suomesta, jossa tieto, valta ja raha ovat yhtä."


Tarina oli hyvin mielenkiintoinen. Pelottava kuvitella millaista kirjan kuvaamassa todellisuudessa olisi elää. Kirjan päähenkilö suhtautui työhönsä kuin mihin tahansa työhön, vaikka se ajoi niiden etua, joilla oli varaa maksaa ja vahingoitti toimien uhreja. Mutta sitten tragedia sattui omalle kohdalle ja ymmärsi mitä vaikutuksia salailulla voi pahimmillaan olla. Kirjan loppu oli hyvin hämmentävä. Vähän olisi saanut selitellä lisää viimeistä lyhyttä lukua. En oikein edes ymmärtänyt mitä siinä nyt sitten loppujen lopuksi oikein tapahtui ja miten, saatikka sitten miksi näin? Erittäin ajatuksia herättävä ja tosiaan loppua ei kyllä voinut millään arvata ennalta.

Lainaus kirjan takakannesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti